lauantai 12. marraskuuta 2016

Olipa kerran...

..Novitan Neulomisen uudet tuulet-lehti.

Nyt hetki vanhojen muistelua.
Käsitöiden tekemisen historiani alkoi pakollisesta rättikässästä niin kuin kovin monella muullakin. Toisilla koulun käsityöt innostivat ja toisilla ne taas vain lisäsivät kauhua itse tehtyjä käsitöitä kohtaan. Itselläni käsityöt olivat peruskoulussa enemmän miinuksella. Intoa riitti enemmän kuin taitoa. Opettajan palaute ei ollut kovin kannustavaa ja mummo teki esim. neuleistani kotona osan. Ensimmäiset tekemäni lapaset olivat niin isot että jalkani mahtui peukaloon. Valitsin kuitenkin käsitöitä myös valinnaiseksi lyhyeksi kurssiksi. Tuolta kurssilta muistan miten sota-ajan elänyt opettajani pakotti laittamaan ompelemaani fleece-anorakkiin liian lyhyen vetoketjun. Niitä kun sattui olemaan laatikossa -ei nyt uusia osteta vaan käytetään nämä vanhat ensin. Batiikkivärjäystäkin pääsin kokeilemaan. Fiaskohan sekin oli mutta sinisävyistä mekkoa käytin lukioaikana melko ahkerastikin.

Lukioikäisenä ompelin aika paljon vaatteita itse. Ei mitään kaavoja vaan omasta päästä. Yllättävän hyvin pitovaatteita syntyikin, ainakin ulkotakki, samettifarkut, urheiluvaatteita. Kovin viimeisteltyjä vaatteet eivät esim. sisäsaumoistaan olleet mutta kuka sinne sisäpuolelle katsoo?

Lukion jälkeen alkoi neulominen kiinnostaa. Kaksikin eri ystävää ja äitipuoli opettivat sukan neulomista. Jonkun kaulahuivinkin rykäisin, sekä lapasia. Lopulta sileä neulos alkoi tuntua tappavan tylsältä. Aika monta vuotta sitäkin jaksoin neuloa! Vuonna 2007 syksyllä näin Prisman lankahyllyssä ohuen Novitan neulelehden. Ostin sen ja kerän seiskaveikkaa ja siitä syntyivät elämäni ensimmäiset palmikkoneulesukat. Villiinnyin aivan täysin kun osasin lukea neulekaaviota ja neuleen pinnan sai elämään. Sen jälkeen neulominen on ollut koko ajan voimistuva intohimo. Vuonna 2010 kävin kansalaisopistolla kaksi neulomiseen liittyvää kurssia. Toisella opeteltiin uusia tekniikoita sukan neulomiseen ja opinkin nykytapani neuloa kaksi sukkaa pyöröpuikoilla samanaikaisesti. Toisella kurssilla neulottiin villapaita ylhäältä alas ilman saumoja. Todella huippukurssit.

Vanhoja fiilistellessä kaivoin kaapista tuon vuoden 2007 Novitan lehden ja neuloin sieltä palmikkosukat. Muistan kuinka paljon virheitä tein aikoinaan sukkia neuloessani, jostain nostalgiahuuruista johtuen sama kierre jatkui. Neuloin sukat magic-loopaten kaksi sukkaa samanaikaisesti varresta varpaisiin. Ristiinvahvistettu kantapää.

Malli: Palmikkosukat Novitan syksy 2007 ekstra
Lanka: Novita 7 veljestä Aapo n. 200 m/100 g
Väri: Violetti (085)
Langan kulutus: 119 g
Puikot: 3,5 mm pyöröpuikko





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti