maanantai 28. syyskuuta 2015

Hiirenharmaat palmikkosukat

Vanhasta sukkalehdestä ei ollut enää kovin montaa mallia neulomatta kun kaivoin harmaan seiskaveikan jämän kaapista. 'Kas, tästäpä neulon EJO-sukat'. Lempinimi tulee ystävältäni, joka EJO-koulutuksessa nitkutteli menemään samaiset sukat. EJO:sta tuli tänään kirosana.

Malli: Saga-palmikkosukat Novitan sukkalehdestä
Lanka: Novita 7 veljestä n. 150 g/300 m
Langan kulutus: 99 g
Väri: Harmaa (043)
Puikot: 4 mm puikot







sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Vuotson huivi

Elokuun alkupäivinä olimme palaamassa viikonlopun retkeltä Pohjoisesta. Matkalle sattuivat Vuotson Lapin markkinat. Paikalla oli myyjiä saamelaisalueelta yli valtakunnan rajojen. Myynnissä oli mm. taidokkaita käsitöitä sekä käsityötarvikkeita. Ihasteltavaa riitti. Itselle tarttui matkaan paikallista lampaanvillalankaa kaksi vyyhtiä. Langat on keittämällä värjättyä 100 % lampaanvillaa. Tarjolla oli myös lankaa, joka sisälsi koiran karvaa. Langoissa on ihana villan ja värjäyksen tuoksu. Lankoja ostaessa oli mielessä huivin neulominen. Mallikin oli takaraivossa. Pitsireunasta olisin halunnut yksivärisen mutta lanka ei siihen riittänyt. Aloitin myös isommilla puikoilla laskeutuvamman lopputuloksen hakemiseksi mutta mielestäni niin löysä neulos ei miellytä silmää. Nyt minulla on ihana syyshuivi, johon olisi mahtavaa löytää jokin kaunis huivineula tai risku.

Lankatiedustelut Päivi Kujala p. 040-5678697

Malli: Titanium by Heidi Alander
Lanka: Vuotsolaisen Päivi Kujalan värjäämää suomalaista 100 % lampaanvillalankaa, kutakuinkin Aran-vahvuus. Yksi vyyhti painoi n. 100 g.
Langan kulutus: 182 g
Väri: Konjakki ja Oliivi
Puikot: 4 mm pyöröpuikot







lauantai 5. syyskuuta 2015

Punainen kuin puolukka.

Novita-lankojen poisneulontapakko. Lähinnä nyt seiskaveikkaa on tullut nitkutettua. Jos tulee äkillinen neuloosi niin lankakerän saa vaikka seuraavalta huoltoasemalta. Siksi kai niitä lankoja joka kaapin perältä löytyykin. Joskus käy niin että matkaneulos tulee valmiiksi ennen kuin matka ja sitten on pakko ostaa uusi lanka. Vaikka kerä Novitaa. Nämä sukat syntyivät kyllä Raanu-sukista ylijääneestä langasta. Varmuuden vuoksi kun ostin kaksi kerää punaista miesten sukkia ajatellen. Yksikin sitten lopulta riitti. Nämä olivat myös matkaneulesukat. Ja peijjooni, taas valmistui neulos ennen kuin matka loppui. Ja Novita-kierre jatkuu...

Malli: Novitan sukka-lehdestä Keskikuviosukat
Lanka: Novita 7 veljestä n. 300 m/150 g
Langan kulutus: 119 g
Väri: Punainen (549)
Puikot: 3 mm sukkapuikot






Lasten sukat

Täti nitkutti siskon lapsille pinon sukkia. Karut kuvat kännykällä.
Mexico nilkka ja vihreä kärki: 44 silmukalla 12 cm pitkä jalkaterä (koko 25, 2 v)
Kapea raitainen: 48 silmukalla 14 cm pitkä jalkaterä. (28, 3 v)
Leveä raitainen: 48 silmukalla 14,5 cm pitkä jalkaterä.
Mexico: 48 silmukalla 15,5 cm pitkä jalkaterä.
Isommukset: 60 silmukalla 20 cm jalkaterä.
(Ticotico 35, 12 v)

Malli: Omasta päästä
Lanka: Schoeller+Stahl Fortissima socka Mexiko color (035) 75 % villaa, 25 % polyamidia n. 210 m/50 g, Hjerte garn sock wool (väri 7720) 75 % villaa, 25 % polyamidia n. 210 m/50 g, Hjerte garn sock wool (väri 7726) 75 % villaa, 25 % polyamidia n. 210 m/50 g ja jämät Austermannin stepistä Porontahtomista.
Langan kulutus: 50 g + 50 g + 50 g + 20 g.
Puikot: 2,5 mm sukkapuikot


Kamulle

Ystävälläni oli aina opiskeluaikaan perinteisiä piirakkasukkia varpaita lämmittämässä. Hänen mummonsa niitä ruukasi neuloa. Nyt ei mummo enää neulo. Piirakkasukista minulle tulee aina mieleen tämä ystäväni. Syntymäpäiväksi pyöräytin sitten lahjasukat mummon malliin. Isommilla puikoilla sukat valmistuivat yhdessä hujauksessa.

Malli: Novitan sukkalehdestä Piirakkasukat
Lanka: Novita 7 veljestä n. 300 m/150 g
Langan kulutus: n. 90 g
Väri: Valkoinen (011)
Puikot: 4 mm sukkapuikot






Etelän terveiset

Olimme menossa Tenolle kalaan ja halusimme viedä jotain keski-suomalaista soutajalle ja tämän perheelle. Yllätyimme miten vaikeaa on keksiä omista juurista viestivää tuliaista. Pandan lakujen lisäksi neuloin sitten isäntäparille sukat Keski-Suomen maakuntaväreissä. Näin syntyivät raanusukat. Mallia apinoin jostain Novitan vanhasta lehdestä, jossa sitä oli käytetty pipossa. Muutoin perussukat omasta päästä. Kirjoneule ei ole ominta itseäni. Ja note to myself, jos jo seuraavan kerran muistat vaihtaa kirjoneuleeseen ne isommat puikot!

Malli: Sukat omasta päästä
Lanka: Novita 7 veljestä n. 300 m/150 g
Langan kulutus: Kaksi sukkaparia kulutti lankaa arviolta 400 g
Väri: Punainen (549), musta (099) ja valkoinen (011)
Puikot: 4 mm sukkapuikot